Cât poate lucra o dronă agricolă pe zi și ce costuri implică

Cele mai urmărite

Cea mai mare dronă agricolă din pachetul celor de la Riagro, numită T30, poate lucra până la 150 ha/zi, însă totul depinde de zona la care ne raportăm, ne-a explica Mădălina Șerban, administrator la Riagro, în cadrul emisiunii online „Dați vina pe Tudor”, de marți, 2 aprilie 2024, de pe pagina de Facebook, Sens&Contrasens în Agricultură. Dacă există dealuri sau parcele fragmentate, atunci randamentul este de 50-60 ha/zi, dacă ne referim la o zonă de câmpie, atunci drona poate lucra între 100-150 ha/zi. Prețul pentru o astfel de dronă ajunge la 13.900 euro plus TVA, iar în preț sunt incluși și cei 3 acumulatori.

Mădălina Șerban susține că drona își dovedește pe deplin eficiența, pentru că îndeplinește toate caracteristicile unui utilaj performant – care de cele mai multe depășește suma de 50.000 euro. Mai mult, de luna viitoare, vor avea în portofoliu o dronă mai mare și mai performantă decât T30 – care la momentul actual este cea mai mare din oferta lor.

„În fond, totul este despre costuri. Și aici, vorbim despre costuri de achiziție, de mentenanță, de întreținere. T30 este drona noastră cea mai mare, disponibilă acum, iar pachetul cu 3 acumulatori este 13.900 euro plus TVA. Dar, din luna mai, lansăm o dronă mult mai mare și mai performantă, iar prețul acesteia va fi undeva peste 23.000 euro. Însă, prețul va aduce și performanță, și îmbunătățiri față de drona actuală, adică T30 – cea cu care lucrăm încă din 2021”.

T30 poate munci 160 ha/zi, conform producătorului. Dar, administratorul de la Riagro ne-a explicat cum stă exact situația. „Eu spun așa: ești fermier din Ardeal, nu ai comasare, ai parcele fragmentate, ai dealuri, ai obstacole multe – atunci trebuie să te gândești la un 50-60 ha pe zi. Dacă vorbim de partea de câmpie, gândește-te între 100 și 150 ha/zi. Totul depinde de cât de mult te ajută zona pe care o lucrezi. Am reușit să facem un maxim, în Insula Mare a Brăilei, adică 10×150 ha/zi. Și am mai făcut, în zona de Vest a țării. Bineînțele, trebuie să ne ajute și condițiile meteo”.

Cel mai vârstnic fermier care manvrează o dronă, din experiența celor de la Riagro, este unul în vârstă de 73 de ani, care de fapt a cumpărat drona de la o altă companie și pentru că nu s-a descurcat să lucreze cu aceasta, a apelat la echipa specializată de la Riagro, a participat la treningurile organizate de ei și a primit de asemenea, asistență.

Vezi emisiunea completă la următorul link: Emisune online Sens&Contrasens în Agricultură cu Mădălina Șerban, administrator Riagro

Cele mai noi știri

Noi măsuri pentru sprijinirea fermierilor din sectoarele pescăresc, suin și vegetal

Ministrul Florin-Ionuț Barbu a condus o serie de întâlniri importante la sediul MADR, alături de reprezentanții asociațiilor și federațiilor...

Articole din aceeași categorie