Theo Ichim, președinte al Forumului APPR, fermier și proprietar Unigrains Trading lucrează peste 2.000 ha de teren în județul Constanța, din care 700 ha a reușit să le irige, dar nu în același timp, folosind un sistem pe pivoți. Banii pe care îi face de pe cele 700 ha, îi folosește în investiția unui nou ciclu de cultură, după cum ne-a explicat în cadrul emisiunii online „Dați vina pe Tudor”, de marți, 16 aprilie 2024, de pe pagina de Facebook, Sens&Contrasens în Agricultură.
Acesta a menționat că munca pe care o face pe partea de irigații, este una dintre cele mai grele, deoarece nu poate iriga în același timp cele 700 ha. „În Dobrogea, unde lucrăm terenul, suntem condiționați și constrânși de apă, tot timpul. Avem un sistem cu pivoți mobili și trebuie să ne gândim cum mutăm pivotul, de unde luăm apa de aprovizionare. În fapt, irigațiile făcute de noi sunt destul de complexe și putem spune că este un sistem pe care l-am construit de la zero. Așadar, am făcut o investiție astfel încât, să putem muta apa pe 700 ha, deci nu irigăm în același timp peste tot. Iar veniturile de pe cele 700 ha sunt banii pentru reluarea unui nou ciclu”.
Însă, fermierul susține că și statul ar trebui să vină cu politici de susținere, în ceea ce privește partea de irigații.
„Statul trebuie să vină cu niște soluții sustenabile. Ne-am dus cu irigațiile la PNRR și cei de acolo ne-au spus clar că noi nu conservăm apa, iarna suntem inundați, de ne ia apa casele și vara suferim de secetă. Dar, ia faceți niște bazine de colectare a apei, realizate cumva gravitațional, nu veniți cu apă din Dunăre, aici e valabil pentru alte zone din țară. Dar, în Dobrogea, în zona mea, nu ai de unde lua apă, decât din Dunăre. Dar, am putea iarna să depozităm apă în diverse bazine. De exemplu, am auzit în America se poate depozita apa în subteran. Circulă prin galerii subterane care duc într-un final într-o mare de apă. Dar, astea sunt politici de stat”.
Mai mult, acesta ne-a detaliat cum a reușit să își vindece solul, care își diminuase consistent materia organică, iar producțiile se plafonaseră. „Noi chimizam și fertilizam excesiv într-un timp, din dorința de a demonstra că se poate face. De fapt, ne-am diminuat sau chiar omorât materia organică din sol, iar un moment dat producțiile s-au plafonat. Am încercat tot felul de analize, de încercări de vindecare pe cale chimică, dar care nu au dat rezultate. Atunci am început să facem tratamente de sol cu bacili și fungi, am pus și gunoi de grajd. Și în doi ani, lucrurile s-au schimbat. Am trecut de anul acesta, la no till și să vedeți parcelele cu miriște de anul trecut, pe care acum am semănat floarea-soarelui. Când căutăm o sămânță de floarea-soarelui, dăm de trei râme, e plin de râme”.
Emisiunea online poate fi urmărită integral la următorul link: Emisiune online „Dați vina pe Tudor” – Sens & Contrasens în Agricultură, 17 aprilie 2024, invitat Theo Ichim, președinte Formul APPR