„Dacă exploatezi terenul pe un an, nu îți poți amortiza investițiile”

Cele mai urmărite

Respingerea Legii arendei, care prevedea arendarea terenurilor pe o perioadă de minim 7 ani, încă naște multe nemulțumiri în rândul fermierilor. Unul dintre aceștia este Theo Ichim, președinte al Forumului APPR, fermier și proprietar Unigrains Trading care lucrează peste 2.000 ha de teren, în județul Constanța. Acesta este de părere că arendarea terenurilor pe o perioadă scurtă de timp, împiedică fermierii să aplice la ecoschemă, să acceseze fonduri europene, dar și să facă investiții pe care nu le poate amortiza în mai puțin de 7 ani, după cum a explicat în cadrul emisiunii online „Dați vina pe Tudor!”, de pe 16 aprilie 2024, de pe pagina de Facebook, Sens&Contrasens în Agricultură.

„Rușine să le fie celor care au votat împotrivă, dar și celor care nu s-au prezentat la vot. Și celor care au lăsat tacit, ca Legea arendei să nu treacă. Și nu vreau să mă gândesc că lucrurile sunt premeditate.

Ce presupune termenul acesta de 7 ani? Nu se poate practica agricultură în UE și nicăieri pe pământ, când exploatezi terenul pe un an de zile.

În primul rând, nu poti să aplici la ecoschemă care spune că trebuie să ții pămânrul acoperit până pe 15 octombrie. Eu nu pot să aplic pentru ecoschmă pentru că nu știu dacă proprietarul îmi mai lasă terenul și la anul. Pot să practic agricultură ecologică, în condițiile în care contractele cu APIA se încheie pe 5 ani? Pot să accesez pentru fonduri europene, în condițiile în care am perioadă de monitorizare de 5 ani și sunt obligat să păstrez dimensiunea exploatației și scopul ei?”, a spus fermierul în emisiune.

Mai mult, acesta susține că nici investițiile nu se pot realiza într-o fermă, pentru că acestea se amortizează în minim 5 ani, folosind drept exemplu, investiția într-o combină de recoltat.

„Pot să cumpăr un utilaj dacă nu am siguranța că îl amortizez? Adică, orice utilaj pe care îl cumpăr, îl amortizez în 7 ani. De ezemplu, combina este <<răul necesar>>, un utilaj pe care îl folosești între 50 și 100 de ore. Și dacă nu o ai atunci când îți trebuie și plouă, atunci s-a terminat munca ta de un an. Combina îți aduce practic, rezultatul muncii tale. Dar, această combină costă este foarte scumpă.

Trebuie să îți cumperi combina ta, să îți faci un calcul economic la mărimea exploatației tale și să îți amortizezi investiția în 5 ani. Dar, dacă mie îmi ia terenul fondul de investiții, pe motiv că poate îl vinde la anul sau îmi mărește arenda în fiecare an, atunci eu ce fac cu utilajul? Combina o pot folosi numai la agricultură. Fără aceasta nu e încununarea muncii, dar trebuie să ai predictibilitate de minim 5 ani. Dar eu chiar aș zice 10 ani. Chiar și 7, era rezonabil. Da! Proprietarul rămâne proprietar pe teren, dar nu are folosință de teren timp de 7 de ani, pentru că fermierul trebuie să investească în terenul lui”.

Amintim că pe 9 aprilie, Legea arendei a fost respinsă la votul final din Camera Deputaților. Ca lege organică, actul normativ nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat.

Emisiunea online poate fi urmărită integral la următorul link: Emisiune online „Dați vina pe Tudor” – Sens & Contrasens în Agricultură, 17 aprilie 2024, invitat Theo Ichim, președinte Formul APPR

Cele mai noi știri

Noi măsuri pentru sprijinirea fermierilor din sectoarele pescăresc, suin și vegetal

Ministrul Florin-Ionuț Barbu a condus o serie de întâlniri importante la sediul MADR, alături de reprezentanții asociațiilor și federațiilor...

Articole din aceeași categorie