30 de junici gestante de la Agroserv Măriuța au plecat spre Iordania

Cele mai urmărite

Dacă zeci de ani am fost importatori de juninci, iată că acum suntem căutați pentru a exporta. La Agroserv Măriuța, în județul Ialomița (una din cele mai profesionale ferme de lapte din România cu o medie pe cap de vacă/zi de peste 45 l si peste 1000 vaci la muls) am asistat, în urmă cu două săptămâni, la un prim transport de 30 de juninci gestante, spre o fermă din Iordania.

L-am avut pe Ionuț Lupu, fost director APIA, drept comunicator din partea Asociației Holstein Ro – una din asociațiile care se implică în gestionarea resurselor oferite de registrul genealogic. Rezultatele celor 60-70 de ferme care fac parte din Holstein Ro sunt din ce în ce mai evidente.

„Acum este un moment bun să arătăm oamenilor că fluxul de animale este dinspre România spre alte țări. Sunt ferme care au exemplare de o foarte bună calitate genetică, precum se întâmplă și aici. Se vor exporta 30 de junici gestante de la Agroserv Măriuța către Iordania. Acestea vor fi duse în port și transportate cu vaporul până la destinație.

Mare nostru păcat este că în anul 2023, doar 600 de animale de reproducție, de junici gestante, au plecat din România spre alte țări. Ungaria a exportat peste 34.000 de capete, printre care mai bine de jumătate, în Turcia. Polonia exportă foarte mult spre Est. Și Cehia este un exporatator mare de animale”, ne-a explicat Ionuț Lupu.  

De asemenea, directorul executiv Holstein Ro aduce argumente pentru subvenționarea achizițiilor de material seminal sexat pentru a deschide fermierilor noi oportunități, precum exportul de juninci.

„Avem nevoie de un ajutor din partea statului român pentru fermele care au animale înscrise în Controlul oficial al registrului de lapte și în Registrul Genealogic, pentru material seminal sexat, care ar putea să ne garanteze o probablitate de până la 90% femele. Acest lucru este extrem de important în contextul actual, în care există o cerere atât de mare pentru animale de reproducție în țările arabe, dar și în zona Magrebului. Avem nevoie de un ajutor pentru compensarea costurilor pentru achiziția materialului sexat. Vorbim de o valoare gentică a acelui material sexat care este ridicată și apoi, de o probabilitate de 85-90% de a obține femele. Piața este foarte dinamică, prețul laptelui este volatil, vorbim de acoperirea costurilor și odată ce începem să producem junici gestante de o calitate tot mai bună, devenim o tentație pentru partenerii noștri”, a mai spus acesta.

Interviul integral cu Ionuț Lupu îl puteți vedea la următorul link: Peste 30 de junici gestante de la Agroserv Măriuța au plecat spre Iordania

Cele mai noi știri

Ce tehnologii aplică Dan Hurduc și cum și-a scăzut cheltuielile

Ieri, 17 mai 2024, am fost prezenți în ferma Evel-H Company, administrată de Dan Hurduc, din localitatea Costești, județul Vaslui,...

Articole din aceeași categorie