Bogdan Furfurică, președinte APA Brăila, e un fermier cu experiență, care lucrează 1.000 ha. Am discutat cu el la Silistraru, în Brăila, acolo unde are ferma. El ne-a povestit că păioasele arată bine în această perioadă, că folosește tehnologia minimum tillage de 7 ani și anul acesta a reușit să irige aproape 95% din suprafața pe care o lucrează.
Sediul fermei este plin de flori, curat și în biroul lui are un altar al familiei. E căsătorit și are doi băieți frumoși și deștepți de care e bucuros. Am discutat despre anul acesta agricol și cum îl vede Bogdan Furfurică. Deocamdată, este încântat de stadiul culturilor de păioase și preconizează că va începe recoltatul la începutul lui iunie.
„Am avut ploaie, dar încă mai avem nevoie. Culturile sunt avansate cu circa două săptămâni, undeva pe 5-10 iunie o sa intrăm la recoltat. Pot să vă spun că avem un soi de orz, în care deja se poate ascunde căprioara. La noi în fermă, culturile de păioase arată foarte bine și sperăm să obținem producții frumoase. Și să ne ajute și prețurile, să ne mai revenim după ultimii 2, 3 ani”, ne-a explicat fermierul.
Mai mult, acesta ne-a spus că a trecut pe tehnologia de minimum tillage de 7 ani și este mulțumit rezultate, iar pe partea de irigații, anul acesta a ajuns la aproape 95% din suprafață irigată. „În ultimii ani, de când ne confruntăm cu seceta aceasta, nu am făcut decât să investim în irigații. Iar irigatul te ajută să faci producții, însă este pentru performanță”.
În ceea ce privește arenda, acesta susține că prețul acesteia este corelat cu prețul de vânzare al terenului, iar creșteri ale prețului arendei au fost semnalate doar atunci când au fost divergențe între fermieri pentru arendarea anumitor terenuri. „Se consideră că arenda trebuie să amortizeze terenul în 25 de ani. Iar, la noi în România, arenda a crescut doar în zonele unde fermierii au ajuns la conflicte pentru anumite terenuri”.
Interviul integral cu Bogdan Furfurică îl puteți urmări la următorul link: Interviu Cu Bogdan Furfurică, președinte APA Brăila și fermier