Pe 13 mai 2024, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, Florian Ciolacu a participat la o întâlnire cu Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski și alți reprezentanți ai asociaților de fermieri din România.
Întâlnirea a avut ca scop înțelegerea multi-crizelor cu care se confruntă fermierii români și găsirea unei soluții, prin propunerile oferite de reprezentanții asociațiilor prezente, pentru a le remedia.
Subiectele abordate au variat de la derogările necesare GAEC-6, 7 și 8, ajutoare financiare pentru fermierii români și necesitatea simplificării PAC pentru o mai bună înțelegere și debirocratizare.
Un alt subiect apăsător pentru asigurarea securității alimentare la nivel european este vârsta medie ridicată a fermierilor din România. Studiile arată că peste 44% dintre fermieri au peste 65 de ani.
Ca răspuns, Clubul Fermierilor Români a semnalat nevoia unui Centru European de formare a tinerilor lideri în agricultră și va programa o întâlnire în acest sens cu Comisarul Wojciechowski și Șeful de Cabinet Andreas Schneider.
„Considerăm această întâlnire o continuare a dialogului inițiat cu ocazia celei mai recente vizite a delegației Clubului Fermierilor la Bruxelles pe 25 martie 2024, când am înaintat Comisarului WOJCIECHOWSKI o serie de propuneri privind consolidarea dialogului strategic pentru un cadru european favorabil fermierilor, care să țină cont de necesitatea asigurării competitivității economice, respectarea mediului și relansarea socială a spațiului rural”, se arată într-un comunicat transmis către redacția noastră.
Despre Clubul Fermierilor Români
Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu.
Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Români este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.
Clubul Fermerilor Români lansează și derulează programe și proiecte concrete pe patru direcții strategice de acțiune: reprezentare, consiliere și consultanță, formare și leadership, informare și comunicare.