Ce tehnologii aplică Dan Hurduc și cum și-a scăzut cheltuielile

Cele mai urmărite

Ieri, 17 mai 2024, am fost prezenți în ferma Evel-H Company, administrată de Dan Hurduc, din localitatea Costești, județul Vaslui, unde a avut loc o întâlnire cu aproximativ 30 fermieri din grupul Agrinnovator, grup format în cadrul Clubului Fermierilor Români. Au fost multe informații și demonstrații direct în câmp. Într-o fermă de 2.200 ha care nu are niciun an cu pierderi, în ultimii 20 ani, deși zona Vaslui e a treia ca și constrângeri naturale.

Așadar, membrii Think-Tank-ului Agrinnovator din toată țara s-au întâlnit la Ferma Evel-H din Costești, Vaslui, pentru a face un schimb de informații și experiențe legate de tehnici digitale în fermă. Județul Vaslui reprezintă o zonă defavorizată pentru exploatații agricole, deoarece fermierii din zonă se confruntă cu o multitudine de constrângeri naturale, cea mai resimțită fiind seceta extremă.

„Jumătate din agricultura României a început să aibă constrângeri, în special legate de factorii climatici, iar în cealaltă jumătate a țării se poate face agricultură clasică. Însă, fermierii care se încadrează în prima jumătate despre care am vorbit, ar trebui să se adapteze. Mesajul Clubului este că trebuie să te adaptezi permanent și să introduci inovația. Iar fiecare tehnologie are nișele ei, nu poți doar cu digitalizare, nu poți doar cu agicultură clasică, doar cu agricultură conservativă, fiecare fermier poate să utilizeze un mixt de tehnologii”, ne-a explicat Dan Hurduc.

EVEL-H COMPANY, administrată de Dan Hurduc, membru al Consiliului Director al Clubului, împreună cu Alin Luculeasa, membru al Think-Tank-ului Digital, au implementat tehnici de agricultură conservative (no-till) și tehnologii digitale pentru optimizarea proceselor în fermă.

„În ferma noastră, ne bazăm acum pe tehnologie no-till. De fapt, avem un mixt de tehnologie, pentru că am introdus și digitalizarea. E al treilea an de când am adoptat agricultura conservativă. Și suntem încântați, deoarece am observat cum scad cheltuielile”, ne-a spus fermierul.

Reuniunea grupului de reflecție Agrinnovator, format din tineri absolvenți ai programelor de formare organizate de Club, a avut ca scop prezentarea unui studiu de caz privind posibile căi de gestiune a condițiilor nefavorabile ale zonei, dar și o prezentare a dronelor de cartare și pulverizare în câmp susținută de Alin Luculeasa.

Interviul integral realizat cu Dan Hurduc, administrator Ferma Evel-H, îl poți vedea la următorul link de pe canalul nostru de Youtube: Interviu cu Dan Hurduc, Ferma Evel-H

Cele mai noi știri

Restricțiile pentru transportul de animale vii, valabile doar în zonele afectate de pesta micilor rumegătoare

În urma publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/525 a Comisiei, referitoare la anumite...

Articole din aceeași categorie