341 de rachete antigrindină, lansate în seara de 13 iunie

Cele mai urmărite

Zece acţiuni de intervenţii active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină s-au realizat, în intervalul 7-13 iunie, în cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, informează reprezentanţii Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) pe pagina de Facebook.

„În acest scop, din punctele de lansare ale Unităţilor de Combatere a Căderilor de Grindină: Moldova 1 Iaşi, Moldova 2 Vrancea, Prahova, Oltenia şi Mureş au fost lansate în total 633 de rachete antigrindină pentru combaterea a 68 de celule convective cu grindină în formare”, notează reprezentanţii SNACP, conform agerpres.ro

Conform sursei citate, numai în seara zilei de 13 iunie au fost lansate 341 de rachete antigrindină pentru combaterea a 28 de obiecte convective deosebit de periculoase, manifestate în partea de sud şi sud-vest a ţării.

„Acesta este bilanţul unei săptămâni destul de liniştite până aseară, când a intervenit una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani, a cărei energie cinetică a fost atât de mare încât a afectat şi capitala”, se mai precizează în anunţ.

În zonele protejate de infrastructura SNACP, în această perioadă s-au înregistrat fenomene meteo de intensitate medie şi foarte mare în special în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării.

„Căderi de grindină de mari dimensiuni s-au înregistrat în general în zonele din afara ariei de protecţie a SNACP. În urma activităţilor de intervenţii active în atmosferă efectuate în zona protejată, precipitaţiile au ajuns la sol preponderent sub formă lichidă. S-au înregistrat căderi de grindină şi în zona protejată, din cauza interdicţiilor de lansare a rachetelor antigrindină şi a limitărilor tehnologice specifice combaterii obiectelor convective de categoria 4, procese de energie mare supercelulare”, susţin reprezentanţii SNACP.

În total, de la începutul sezonului de combatere a căderilor de grindină, au fost lansate 1.477 de rachete antigrindină şi au fost combătute 234 de celule convective cu grindină în formare.

Cele mai noi știri

Se suplimentează bugetul MADR. Vezi la care dintre măsurile de sprijin ajung banii

În Ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din...

Articole din aceeași categorie