Cristi Stoica lucrează 450 ha. Folosește 3 tehnologii: clasică, minimum tillage și testează strip-till

Cele mai urmărite

Președintele Grânarii, Cristi Stoica, este inginer IT, dar s-a dat pe brazdă. Lucrează 450 ha în 200 de parcele și face cultură mare folosind încă tehnologia convențională, dar și minimum tillage, iar de curând, încearcă strip-till.

Vă reamintesc că președintele Grânarii, deși e IT – ist ca formație profesională, a crescut la bunicii lui care, ca și părinții lui, s-au născut agricultori. Mai bine zis GOSPODARI. Iar ferma lui se numește Ferma La Bunici.

„De 7 ani nu mai folosesc plugul pe 10 ha. De test. Vreau să mă conving că se merită. Iar, anul acesta încercăm și strip-till. Folosind strip-till ca tehnologie, consumul de carburant e undeva la 8-9 l/ha, versus clasic care înseamnă doar la arătură un consum de aproximativ 25 l/ha. Să nu mai zicem, că după arătură urmează trecerea cu un disc sau combinator, ceea ce înseamnă că mai cumulezi cel puțin încă 15 l/ha. Rezultă astfel, un total de peste 40 l. Și să nu mai zic despre reducerea numărul de ore”, ne-a explicat fermierul.

Ferma actuală a fost construită cu banii câștigați în IT și 25.000 euro pe un program gen tineri fermieri. Cristi Stoica lucrează 450 ha pe 200 de parcele.

Tatăl său, Mihai Stoica, a dat primăria ca să se facă morar. A crezut în acest business și a plecat la drum cu doi prieteni care aveau bani de investit. Moara este funcțională. Poate face făină albă, mălai. Dar și furaje! Iar mama lui încă are grijă ca vacile să facă lapte bună și face telemea. Însă clienții au cam dispărut. Cine să mai macine la moară în ziua de azi când găsești câte trei marketuri în fiecare comună!

Tânărul fermier, lider de asociație profesională, are darul gândirii economice. A trecut deja la folosirea strip till. Dar încă mai are sole în convențional și minim till.

Interviul integral cu Cristi Stoica îl puteți urmări pe pagina noastră de Youtube, la următorul link: 👇

De 7 ani nu a mai folosit plugul pe această solă! – YouTube

Cele mai noi știri

Se suplimentează bugetul MADR. Vezi la care dintre măsurile de sprijin ajung banii

În Ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din...

Articole din aceeași categorie