Fost cultivator de cartofi și sfeclă. Lucrează 3.000 ha, cultivă viță de vie și crește viței

Cele mai urmărite

Lucrează 3.000 ha pe raza a mai multe localități din județul Bihor, cultivă 40 ha de viță de vie și crește 3.000 de viței pentru export. În trecut, a fost un mare cultivator de cartofi, dar și de sfeclă de zahăr. Este vorba despre actualul președinte al Clubului Fermierilor Români, Sandor Darabont.

Agricultura are tot felul de noi provocări! De la schimbările climatice până la efectele cauzate de războiul din Ucraina, ori apariția ciudată a tot felul de molime în zootehnie. Plus presiunea imobiliară. Iată că Oradea vine peste Biharia, iar fermierii se străduiesc să se adapteze.

Cartierele de case ocupă deja suprafețe mari, dar cererea se menține, iar viitorul va transforma realitatea agricolă din comunele aflate în zonele metropolitane. Așa cum se poate vedea și în acest material video realizat cu Sandor Darabont, actualul președinte al Clubul Fermierilor Romani care este copil de legumicultori.

Toată viața lui este legată de Agricultură. De când se știe a muncit, a adunat și a investit. A cumpărat pământ și a căutat profitul prin muncă și cunoaștere. A intrat la liceul agricol unde a urmat horticultura, apoi la USAMV Cluj a studiat Agronomia. În proiectul de licență a documentat o fermă legumicolă pe 10 ha. Imediat după absolvire, părinții săi au moștenit 8,5 ha teren agricol, așa că a pus în practică teoria. Se pare că a reușit.

Acum lucrează circa 3.000 ha în zona Biharia, județul Bihor. De-a lungul vremii a fost cultivator de cartofi, de sfeclă (chiar și 1.000 ha). Acum crește și aproape 3.000 de viței pentru export. Dar cultivă și 40 ha cu viță de vie ajutat de una din cele două fete.

„Când nu merge așa de bine porumbul, atunci merge vița de vie și invers. Una are nevoie de mai multă apă, iar cealaltă poate trăi și cu mai puțină apă”, ne-a mărturisit acesta. Mai mult, ne-a spus că a fost un mare cultivator de cartofi Și sfeclă de zahăr: „Am făcut 100 ha de cartof de industrializare pentru Chio Chips. La momentul respectiv, eram și cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr și am lucrat cu Fabrica de Zahăr din Oradea. Când s-a închis fabrica, am rămas în deficit în anul respectiv cu sfecla de zahăr, am avut vreo 8.000 de tone nepreluate, am avut și 2 combine luate în leasing cu garanția că vom lucra 5 ani, ceea nu s-a respectat. Apoi, am renunțat la cultura de sfeclă și la cartofi, trecând pe vița de vie”.

De fapt, principala lui investiție a fost în educația copiilor săi, spune proaspătul președinte al Clubului Fermierilor Români.

Familia Darabont va deveni un brand viticol cum este clar o poveste de succes antreprenorial. Dovadă că obțin deja medalii de aur. Inclusiv cu șampania creată aici de fiica lui! Iar Sandor Darabont nu are liniște, caută în toate direcțiile soluții. Cum făcea reglaje fine la utilajele de la cramă în dimineața când am ajuns la el, ca să meargă cât mai bine. Spre perfect!

Cum a folosit o semănătoare de prășitoare ca să semene rapiță la 45 cm între rânduri și, deși nu a plouat de 3 luni, rapița era frumos răsărită deoarece a căutat să așeze sămânță acolo unde era un pic de umiditate. Pe care a păstrat-o prin lucrări minime cu utilaje Horsch.

Clubul Fermierilor Români anunță că este în plină campanie de recrutare în programul Tineri Lideri pentru Agricultură și mai au locuri disponibile.

Cerințe pentru admitere în Program:

  • maxim 35 de ani
  • absolvent de facultate
  • exploatație agricolă înregistrata la APIA

Link site pentru detalii program și înscriere: https://cfro.ro/tineri-lideri-pentru-agricultura-2024

Interviul video integral cu Sandor Darabont, actualul președinte al Clubului Fermierilor Români, poate fi vizionat pe canalul nostru de Youtube, la următorul link: 👇

Lucrează 3.000 ha, cultivă viță de vie și crește viței (youtube.com)

Cele mai noi știri

Noi măsuri pentru sprijinirea fermierilor din sectoarele pescăresc, suin și vegetal

Ministrul Florin-Ionuț Barbu a condus o serie de întâlniri importante la sediul MADR, alături de reprezentanții asociațiilor și federațiilor...

Articole din aceeași categorie