Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) sprijină dezvoltarea agriculturii ecologice prin finanțarea unui proiect pilot inovator, în valoare de aproximativ 360.000 euro, prin submăsura 16.1a. Scopul acestui proiect este de a crea o soluție robotizată, autonomă și modulară, care să gestioneze eficient plantațiile pomicole ecologice, acoperind lipsa forței de muncă și reducând impactul negativ asupra mediului.
Platforma robotică Robo Fermier va ajuta la întreținerea plantațiilor (tăierea ierbii, săpat, monitorizarea sănătății plantelor), înlocuind tractoarele cu motoare pe combustibili fosili, reducând astfel poluarea.
Proiectul integrează soluții de ultimă generație, precum:
- Sisteme de poziționare globală (GPS)
- Senzori inteligenți pentru monitorizare și gestionarea informațiilor (GIS)
- Aplicații mobile de control prin IoT
Acest proiect aduce beneficii fermierilor prin creșterea eficienței, reducerea costurilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Prin sprijinul financiar al AFIR, tehnologia devine accesibilă fermierilor ecologici, dar și celor convenționali.
„Robo-fermierul este conceptul 100% românesc – idee şi dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcţia dezvoltării de soluţii robotizate pentru monitorizarea şi îngrijirea culturilor şi a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost şi AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât şi prin acordarea unei finanţări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro”, se arată într-un comunicat.
Grupul Operaţional „Robo-Fermier”, cel care a dezvoltat proiectul, este format din trei membri: Liderul de proiect – SC Pereco SRL – alături de expertul în robotică Călin Dragoş, precum şi cei doi parteneri ai liderului de proiect: Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Băneasa şi societatea Integro Management Consult SRL.
Investiţia în valoare de 359.829 de euro finanţată de AFIR şi realizată în localitatea Băteşti din judeţul Prahova, constă în realizarea platformei modulare robotice autonome Robo-Fermier cu scopul de a dezvolta şi realiza în comun cu partenerii o soluţie inovatoare de gestiune şi de management a exploataţiilor pomicole ecologice care se confruntă atât cu probleme privind nivelul înalt de resursă umană necesar în administrarea unei plantaţii pomicole, cât şi cu oferta scăzută de personal calificat din acest domeniu.
În cadrul proiectului sunt implicaţi un producător şi un procesator agricol, un expert în robotică, un consultant în dezvoltarea agriculturii ecologice şi un institut de cercetare în scopul obţinerii unei soluţii utile fermierilor. Proiectul-pilot propus de GO a realizat şi a testat aplicabilitatea comercială în contextul pomiculturii ecologice şi agriculturii de precizie, a unei soluţii robotice autonome modulare destinate executării lucrărilor din plantaţiile pomicole – întreţinerea plantaţiei, monitorizarea şi aplicarea de tratamente.
Proiectul propune integrarea de soluţii hardware şi software pentru realizarea unui concept unitar în vederea funcţionării autonome a platformei. Astfel, „fermierul” robot apelează la soluţii inovative din domeniile: poziţionare globală (GPS), utilizarea senzorilor (accelerometru, giroscop, compass), a sateliţilor şi a imaginilor luate la nivelul plantaţiei, precum şi dezvoltarea şi folosirea unor instrumente de management al informaţiei, de interpretare a variaţiilor şi de reducere a emisiilor de carbon şi a energiei electrice.
„Tehnologia robotică vine în sprijinul fermierilor prin acoperirea deficitului de forţă de muncă din agricultură. Proiectul pilot dovedeşte că platforma robotizată Robo-Fermier este o soluţie pentru problemele reale şi practice identificate în fermele pomicole ecologice, iar rezultatul proiectului are şanse mari de a fi asimilat în economia reală. Astfel, iniţiativa şi mai ales realizarea echipei de proiect este cu atât mai lăudabilă cu cât principalul motiv al demersului nu a fost obţinerea unui profit, ci aducerea la viaţă a unei idei, trecând peste multe greutăţi logistice, dificultăţi şi momente în care tot proiectul părea că se prăbuşeşte”.