Congresul agricultorilor și cooperativelor europene: dezvoltarea agriculturii ca resursă cheie pentru viitorul Europei

Cele mai urmărite

Cea de-a 12-a ediție a Congresului agricultorilor europeni, organizat de Copa și Cogeca și susținut de Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) din România, a avut loc la București în perioada 23-24 octombrie. Cu participarea a mai mult de 400 de persoane, programul s-a concentrat pe stabilirea direcției pentru un viitor competitiv și durabil al agriculturii europene în următorul mandat politic.

Congresul a reprezentat un moment cheie care a servit nu numai ca simbol al forței colective a sectorului, dar și ca o platformă importantă de a dezbate idei și de a propune soluții.

Cum un nou mandat politic va începe, în cadrul căruia multe politici vor impacta sectorul nostru, congresul a fost locul de a crea sinergii și de a milita pentru un viitor pentru agricultura Europei.

Provocările și dificultățile cu care se confruntă astăzi sectorul agricol sunt numeroase. Fermierii și cooperativele agricole se confruntă cu o convergență de neegalat a provocărilor economice, climatice și sociale: instabilitate geopolitică, fenomene meteorologice extreme, concurență neloială, costuri ridicate ale inputurilor, lipsa unei renumerații echitabile și sarcini administrative tot mai mari.   

Atât actualul președinte al Consiliului pentru Agricultură și Pescuit, ministrul maghiar al agriculturii, István Nagy, cât și ministrul român al agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, au subliniat urgența ca guvernele europene să se unească pentru a oferi un viitor viabil sectorului, care să fie competitiv, rezilient și în care interesele agricultorilor să fie în centrul politicilor agricole.

Președintele Cogeca, Lennart Nilsson, a declarat: „În ultimele două zile, am purtat discuții intense pe teme strategice esențiale, cum ar fi: promovarea cooperării, stimularea inovării, facilitarea adoptării bioeconomiei și crearea unei inițiative bine finanțate privind reziliența privind apa. Contribuțiile membrilor Copa și Cogeca cu privire la aceste subiecte sunt esențiale pentru a contura în continuare propria noastră viziune asupra viitorului agriculturii UE, bazată pe realitatea din teren”.

Un punct cheie subliniat de multi participanți și reprezentanți la nivel înalt a fost că guvernanța politicilor agroalimentare și rurale la nivelul UE ar trebui să asigure previzibilitatea, să limiteze sarcinile administrative inutile și să se bazeze pe evaluări de impact aprofundate.

Președintele Copa, Massimiliano Giansanti, a reflectat asupra discuțiilor de la congres în discursul său de încheiere: ”Fermierii care au ieșit în stradă în ultimele luni arată cât de vulnerabilă este comunitatea noastră la impactul cumulat al politicilor, condițiilor de piață și evenimentelor geopolitice. Instituțiile UE trebuie să recâștige încrederea agricultorilor. Sunt necesare acțiuni coerente .Acest lucru trebuie demonstrat printr-un buget dedicat pentru PAC după 2027 care va trebui crescut; prin coerență în ceea ce privește comerțul și, în acest sens, nepromovarea acordului Mercosur în forma sa actuală. În egală măsură, în ceea ce privește lanțul alimentar, sunt necesare acțiuni pentru a crește remunerarea agricultorilor”. În rezumat, acesta a subliniat: „Suntem și ar trebui să fim protagoniștii unui „nou acord de competitivitate pentru agricultori” care plasează agricultura în centrul proiectului european: asigurarea unor venituri echitabile, a productivității și a inovării pe calea tranziției ecologice”.

În această conjunctură pentru UE și în contextul viziunii așteptate pentru viitorul agriculturii, toți liderii fermierilor și cooperativelor agricole prezenți au reiterat cu fermitate că Europa trebuie să sprijine competitivitatea și productivitatea fermelor și a cooperativelor agricole.

Împreună, valorificând puterea comunității noastre agricole, putem transforma provocările în oportunități și putem conduce Europa către un viitor mai sigur și mai prosper.

Cele mai noi știri

Restricțiile pentru transportul de animale vii, valabile doar în zonele afectate de pesta micilor rumegătoare

În urma publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/525 a Comisiei, referitoare la anumite...

Articole din aceeași categorie