Ce ar face fermierul Alexandru Baciu dacă ar fi ministru al Agriculturii

Cele mai urmărite

În urmă cu 3 zile, în Ferma Baciu din Cunești, județul Călărași, am asistat la ultima recoltare de pe anul acesta. La soia, regina proteinei. Dar și cum primul orz semănat, suferea de lipsa precipitațiilor deja. Din discuțiile noastre, fermierul nu a scăpat de întrebarea: „Dacă ați fi ministrul Agriculturii, ce măsuri ați lua pentru zootehnizarea României?”

Am participat și la filmarea pentru emisiunea Ferma de pe TVR 2 realizată de prietenul meu Viorel Popescu. Chiar am avut onoarea să filmeze el acest video cu vicepreședintele LAPAR, Alexandru Baciu, administratorul acestei ferme model chiar și pentru occident.

Bineînțeles că, nu a scăpat de întrebarea pe care o pun în mod frecvent fermierilor cu care mă întâlnesc: „Dacă ați fi ministrul Agriculturii, ce măsuri ați lua pentru a face zootehnizarea României?”

„Ca să faci zootehnie, îți trebuie în primul rând, buget separat. Apoi, trebuie dezvoltat sectorul porcului. Este dezvoltat puiul de carne și găina de ouă, care necesită susținere în continuare. Avem probleme cu vaca de lapte. Dacă nu o susții financiar, adică Guvernul să o susțină (pentru că eu nu beau 10.000 l de lapte cu familia mea, îl pun în piață), vaca de lapte va fi în pierdere.

Iar sprijinul la vegetal – probabil multora nu o să le convină ce spun – dar, ar trebui puțin mai moale așa cu acest sprijin, și dus mai mult spre zootehnie, dacă vrem să o dezvoltăm.

Și ministrul ar mai trebui să gândească cum dezvoltă agricultura după 2027, dacă se îndeplinesc profețiile că vor dispărea subvențiile. Sau că toți banii de la UE se vor pune într-un singur coș și se va înfrupta din el, acela care țipă mai tare sau acela care este mai deștept sau cum zicea mamaia: <<Când s-a împărțit dreptatea, noi românii am ajuns ultimii>> și s-ar putea ca la noi să nu mai ajungă nimic.

Și mai mult, un ministru al Agriculturii ar trebui să redimensioneze aparatul funcționarilor din cadrul ministerului. Să nu îi dea afară! Ci să întrebe pe fiecare ce au făcut într-o săptămână! Și apoi să ia măsurile necesare”, ne-a spus femierul.

Interviul integral, filmat în ferma Baciu, îl puteți urmări pe canalul nostru de Youtube la următorul link: 👇

Ultima zi de recoltat în ferma Baciu

Cele mai noi știri

Restricțiile pentru transportul de animale vii, valabile doar în zonele afectate de pesta micilor rumegătoare

În urma publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/525 a Comisiei, referitoare la anumite...

Articole din aceeași categorie