Alianța pentru Agricultură şi Cooperare cere blocarea semnării tratatului UE – Mercosur

Cele mai urmărite

Alianța pentru Agricultură și Cooperare urmărește cu atenție și interes evoluția discuțiilor privind semnarea tratatului comercial dintre Uniunea Europeană și țările Mercosur, participă la consultările din cadrul COPA-COGECA și la redactarea documentelor de poziție pe acest subiect, se consultă cu membrii fermieri în cele 4 organizații și se implică în demersuri la nivelul autorităților naționale și europene pentru a transmite poziția și argumentele fermierilor care se opun semnării tratatului UE cu țările Mercosur.

Alianța a transmis un document de poziție autorităților române prin care solicită sprijin astfel încât, România să se opună semnării acestui tratat, așa cum procedează și alte state precum: Franța, Italia, Spania, Polonia sau Austria.

Alianța consideră că România va fi impactată negativ, din punct de vedere economic, social și de mediu într-o mai mare măsură decât alte state membre UE pentru că nu are o industrie agroalimentară atât de bine ancorată, dezvoltată, consolidată, astfel încât să facă față concurenței produselor și materiei prime ieftine importate din țările Mercosur – importuri care vor fi obligatorii conform cotei de import care va reveni țării noastre. Detalii în documentul trimis către autorități – aici.

„Considerăm că semnarea tratatului comercial UE – Mercosur va avea un impact negativ asupra agriculturii, a fermierilor din România și din Europa, care respectă standardele Uniunii Europene privind producția agricolă și animalieră, respectă normele de mediu și produc hrană la cele mai înalte standarde nutritive și de calitate.

Este un fapt bine cunoscut că agricultura din Uniunea Europeană se practică la cele mai înalte standarde, iar produsele din Uniunea Europeană sunt cele mai sănătoase la nivel mondial. Produsele care provin din țările Mercosur nu respectă aceleași standarde de producție și de mediu, ceea ce încalcă principiul reciprocității și regulile comerțului echitabil – dacă acest tratat va fi semnat, se va declanșa concurența neloială între produsele agricole și animaliere obținute în UE și produsele corespondente importate din țările Mercosur, care sunt produse cu costuri mai mici și la standarde de calitate care nu se ridică la nivelul celor din UE. Toate acestea vor pune în pericol modelele și standardele de producție UE”, se arată într-un document oficial transmis către redacția noastră.

În 2019, au fost redeschise anumite capitole din tratat pentru completare și renegociere, însă agricultura nu se numără printre acestea, iar tratatul comportă o serie de probleme din perspectiva agriculturii. Detalii în documentul trimis către autorități – aici.

Condițiile privind relațiile comerciale și importurile anumitor produse prevăzute în tratat avantajează în mod evident țările Mercosur și dezavantajează fermierii și cooperativele din România și Uniunea Europeană. Este o povară suplimentară care se adaugă problemelor cu care se confruntă deja fermierii și care în ultimă instanță va ajunge să impacteze negativ economiile naționale (având în vedere că vor fi afectați producătorii locali) și implicit consumatorii finali din Uniunea Europeană.

Cele mai noi știri

Forumul APPR cere plata urgentă către toți fermierii a subvențiilor pentru campania 2024

Forumul APPR atrage atenţia asupra nevoii stringente a fermierilor de a încasa urgent subvenţiile aferente campaniei 2024, care constituie...

Articole din aceeași categorie