Spune că este un adept al tehnologiei minim-till, deja pe mare parte din suprafața pe care o lucrează a adoptat această tehnologie. Dar, mai folosește și arătura și a testat anul acesta, și tehnologia strip-till la rapiță cu utilaje de la două firme diferite, dintre care una este cea de la Mzuri. Mai spune că beneficiile strip-till deja se văd, printre care a menționat: scăderea costurilor la combustibil, timp mai scurt de lucru și forță de muncă mai puțină. Vorbim despre Cosmin Iancu, cel care lucrează peste 1.000 ha în Grădiștea, Ilfov, și cu care am avut plăcerea de a ne întâlni și discuta la Forumul RALF, acolo unde fermierul a fost invitat ca speaker.
Gama de utilaje dintr-o fermă trebuie să fie variată, pentru că fiecare an este diferit și trebuie să ai pe ce pune mâna pentru a-ți desfășura activitatea, susține Cosmin Iancu.
„Când văd că vremea nu ne ajută, trebuie să încercăm să ne adaptăm tehnologia astfel încât, să avem costuri mai mici, cu o producție oarecum mai mică, dar valorificată la un preț bun și corect (pe care vom reuși să o facem, dacă vom putea să stocăm, să ne sortăm marfa, să ne căutăm diferiți parteneri). Așa, vom putea face diferența între un an bun și unul prost.
Am adoptat tehnologia minim-till pe mare parte din suprafața noastră, dar mai și arăm, în special la culturile de primăvară. Gama de mașini dintr-o fermă trebuie să fie variată, pentru că niciun an nu seamănă cu altul. Dar, trebuie să ai posibilitatea să pui mâna pe cât mai multe implemente cu care să îți poți desfășura activitatea”.
Anul trecut, a testat strip-till la grâu și anul acesta, face testul la rapiță. Iar, beneficiile deja se văd, cu toate că încă nu are rezultatele finale.
„Am încercat anul trecut, strip-till la grâu. Iar anul acesta, la rapiță, folosind utilaje de la două firme diferite, dar fiind cele de top, dintre care una este cea de la Mzuri, comercializată de Etu Farm. Vom vedea rezultatele finale. Sigur, că deja se văd beneficiile, ce făceam cu 40 l de motorină, am făcut cu 20 l, într-un timp mai scurt, cu forță de muncă mai redusă. Beneficiile există incontestabil. Problema cea mai mare este costul ridicat al acestor implemente. De exemplu, la o fermă ca a mea, ar trebui să mă duc automat la o gamă de tractoare cu putere foarte mare. Iar, un tractor de 500 CP costă destul de mult. Iar, un tractor plus o semănătoare ar ajunge undeva la 700.000 euro”.
Interviul integral cu fermierul Cosmin Iancu, îl puteți urmări pe canalul nostru de Youtube la următorul link: 👇
Mizează pe minim-till. Dar, testează și strip-till la rapiță