Producție record la orz, 9 tone/ha cu tehnologia no-till. În cea mai mare fermă din UE

Cele mai urmărite

Anul acesta, la Aldahra-Agricost IMB, cea mai mare fermă agricolă din UE, s-a folosit tehnologia no-till pe 47% din suprafață. Iar, rezultatele nu s-au lăsat așteptate: a avut o producție record la orz, de 9 tone/ha, dar și rezultate foarte bune la culturile de soia și floarea-soarelui, după cum ne-a explicat Mihai Solomei, managerul general.

Optimizarea costurilor e concluzia managerului care administrează cea mai mare fermă din UE. Am avut o discuție lungă cu Mihai Solomei, managerul general Aldahra-Agricost IMB. Ca după un an agricol cu multe provocări și cu doar 120 mm precipitații în primele 8 luni.

De aceea dorește să termine dotarea cu pivoți și pe cele 3.000 ha rămase în neirigat. Dar și să găsească soluții pentru colțurile care rămân în afara pivoților (13.000 ha) și reduc mult productivitatea pe unitatea de suprafață. „Anul acesta, producția medie este cu 60% mai mică în aceste zone, decât cea de sub pivot. În zona irigată, avem o producție medie de 12 tone/ha, în zone neirigate și pe colț, media este de 4 tone/ha. Dar, dacă facem o retrospectivă doar a porumbului de anul acesta, cu 12.000 ha și 25% pe colț, am trecut și pe no-till până în iulie, iar producția de pe colț este zero sau hai să zicem, undeva la 200-300kg/ha. Iar, sub pivot media este de 13-14 tone/ha”.

Pe 47% din suprafață, a folosit tehnologia no-till. „Avem producție record la orz anul acesta, 9 tone/ha. Soia, 100% no-till, al doilea an, producția este de 4 tone/ha, la irigat. Floarea-soarelui, la irigat, 4 tone/ha și la neirigat 1,7 tone/ha”.

Cât privește lucerna, deocamdată suprafața va rămâne aceeași pentru cele trei fabrici pentru deshidratare. Sunt probleme de piață și vor să consolideze acest business.

Bugetul necesar pentru angajații Aldahra-Agricost IMB pe anul viitor este aproape 24 miloane euro. De aceea se caută eficientizarea activității. Chiar și prin electrificarea irigațiilor. Anul acesta s-au consumat circa 24 l/ ha motorină pentru irigatul unui ha de teren!

„La noi, lucrează la fel de mulți oameni, 850 de oameni la Agricost și alți 250 sunt dedicați zonelor de desecare și irigații. Fondul de salarii pentru anul viitor se apropie de 24 milioane de euro, adică este cu 3 milioane mai mare față de anul trecut, deoarece s-a prins o mărire în funcție de inflație. Și, este dublu față de subvenție”.

Am discutat și de cele 1500 de oi rasă de carne pe care le cresc. Și multe altele! Pe larg în acest material video, pe care îl puteți urmări și pe canalul nostru de Youtube: 👇

Optimizarea costurilor, concluzia celui care gestionează cea mai mare fermă din UE

Cele mai noi știri

Forumul APPR cere plata urgentă către toți fermierii a subvențiilor pentru campania 2024

Forumul APPR atrage atenţia asupra nevoii stringente a fermierilor de a încasa urgent subvenţiile aferente campaniei 2024, care constituie...

Articole din aceeași categorie