Ziua mondială a solului (World Soil Day – WSD) este marcată, în fiecare an, la 5 decembrie. Este o zi în care ne concentrăm atenţia asupra importanţei unui sol sănătos şi milităm pentru gestionarea durabilă a resurselor solului.
Supravieţuirea planetei depinde de legătura preţioasă a oamenilor cu solul. Peste 95% din alimente sunt crescute în sol, care, în plus, furnizează 15 din cele 18 elemente chimice naturale esenţiale plantelor. Cu toate acestea, în faţa schimbărilor climatice şi a activităţii umane, solurile s-au degradat din ce în ce mai mult. Eroziunea perturbă echilibrul natural, reducând infiltrarea şi disponibilitatea apei pentru toate formele de viaţă şi scăzând nivelul de vitamine şi nutrienţi din hrana provenită din sol. Practicile de gestionare durabilă a solului, cum ar fi lucrarea minimă a acestuia, rotaţia culturilor, adăugarea de materie organică şi cultura de acoperire, îmbunătăţesc sănătatea solului, reduc eroziunea şi poluarea şi îmbunătăţesc infiltrarea şi stocarea apei. Aceste practici păstrează, de asemenea, biodiversitatea solului, îmbunătăţesc fertilitatea şi contribuie la captarea carbonului, jucând un rol crucial în lupta împotriva schimbărilor climatice.
În 2024, ziua se desfăşoară sub tema „Îngrijirea solurilor: Măsurare, Monitorizare, Gestionare”, care subliniază importanţa datelor şi informaţiilor precise despre sol în înţelegerea caracteristicilor solurilor şi pentru a sprijini luarea deciziilor în cunoştinţă de cauză cu privire la managementul durabil al solului pentru securitatea alimentară.
În decembrie 2013, Adunarea Generală a ONU a desemnat data de 5 decembrie, drept Ziua mondială a solului. Data aleasă reprezintă ziua de naştere a fostului rege al Thailandei, Bhumibol Adulyadej (1946-2016), cel care a susţinut oficial celebrarea acestei zile, potrivit www.un.org