Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, are în plan sprijinirea tineretului din fermele zootehnice, cu 50-60 euro/cap de animal, cu vârsta cuprinsă între 1 și 12 luni. Și mai mult de atât, se gândește la o subvenție suplimentară pentru junicile păstrate în fermă, după cum ne-a menționat într-un interviu video, realizat pe pagina de Facebook Sens&Contrasens în Agricultură.
„Vreau să finanțez acum, tot tineretul, cu un sprijin de 50-60 euro/pe cap de animal, cu vârsta între 1 și 12 luni. Îmi doresc ca fermierii să oprească în fermă tineretul, astfel încât să dezvoltăm partea aceasta de zootehnie. Și să primească subvenție suplimentară și junicile oprite. Însă, mi-am propus să aplic această măsură prima dată, în sectorul ovin”.
Cât despre realizările sale de până acum, ca ministru al agriculturii pe partea de zootehnie, acesta ne-a menționat faptul că a reușit să deblocheze zona de reproducția de porc și pasăre. „Am finalizat 9 milioane de locuri de cazare pentru pui, ori 7 cicluri, înseamnă 60 și ceva de milioane de pui în România. Țara noastră e net exportatoare pe carne pui și ouă, de o calitate superioară. România e singura țară care are pui crescut cu 70-90% porumb sau pui ecologic, care e hrănit numai cu cereale.
Pe partea de porc, avem aproape 70% din investiții finalizate, pe reproducție. Din martie anul viitor, vom produce 1,5 milioane de purcei în România. Asta înseamnă că, fermierii care aveau fermele de îngrășare plăteau pe un purcel adus din UE, 125 euro. Și noi, în fermele din România pe care le-am deblocat în 15 iunie 2023, un purcel se crește cu 50-60 euro. Diferența de 70 euro – pe de o parte plecau banii din România – poate fi profitul fermierului.
Și politica a fost puțin greșită: am investit în ferme de îngășare și nu, în maternități. Pai, mai întâi trebuie să produci cei 9 milioane de purcei și devii rentabil economic.
Deci, producția noastră de porci o să fie undeva la 4,5 milioane de purcei, jumătate din consumul nostru. Iar acum, avem un nou program, să ajungem la 8,7 milioane de purcei produși în România, dar și cu gras, adică fermele vor fi integrate, 1.500 scroafe și 40.000 de locuri de cazare în gras”.
Mai mult, acesta este de părere că șansa fermierilor este să integreze vegetalul cu zootehnia. „Dacă acum producem 4,5 milione de porci și ne ducem la program de 9 milioane, iar un porc în îngrășare consumă într-un ciclu 250 kg cereale, vă dați seama că 1,8 milioane de tone de cereale rămân în România și intră în zootehnie. Vom integra foarte mult vegetalul”.
Interviul integral realizat cu ministrul Florin Barbu poate fi urmărit pe canalul nostru de Youtbe la următorul link: