România are peste 160.000 de capete Aberdeen Angus. Cel mai mare efectiv din Europa

Cele mai urmărite

România are cel mai mare efectiv de bovine Aberdeen Angus din Europa. Este vorba despre peste 160.000 de capete și peste 1.800 de ferme, ne-a spus Ioan Gociman, inginer zootehnist și fondator al Casei Angus, dar și fost director tehnic executiv în cadrul Asociației Aberdeen Angus, în cadrul emisiunii „Dați vina pe Tudor!”, derulată pe 15 ianuarie 2025, pe pagina de Facebook Sens&Contrasens în Agricultură. Ioan Gociman a menționat că acesta a fost visul lui, „ca în România să avem peste 1.000 de ferme cu vaci Aberdeen Angus” și speră ca într-o zi, să aibă și propria fermă de vaci.

„Era și păcat să nu dezvoltăm acest sector al bovinelor Aberdeen Angus având în vedere că avem aproximativ 12 milioane ha de teren agricol, iar 4 milioane de ha sunt pășuni și fânețe. În România, avem peste 160.000 de capete, vorbim de peste 1.800 de ferme cu vaci din rasa Aberdeen Angus. Pot să spun că acesta a fost unul dintre visele mele, ca țara noastră să aibă peste 1.000 de astfel de ferme”, a explicat acesta.

Însă, el a menționat faptul că nu frumusețea animalelor este criteriul primordial în ceea ce privește performanțele acestuia. „Nu cele mai frumoase animale sunt cele mai performante, pentru că trebuie să faci o corelare între performanțe, între cele genetice, comparația performanțelor genetice cu media populației, ascendența pe linie genetică și pe ultimul loc, aspectul fenotipic. Nu doar cel mai frumos steak este cel mai fraged și gustos, pentru că nu doar marmorarea este cea care ne oferă aceste calități, ci vorbim și de țesutul muscular. Toată lumea zice că marmurarea este cea mai importantă la un steak. Da! Dar nu este singura”.

Iar după ce a dezvoltat partea de reproducție și dezvoltarea a efectivelor, a simțit că este momentul de a trece pe partea de valorificare. Așa au apărut Casa Angus, dar și o făbricuță de mezeluri.

„La Casa Angus promovăm carnea de vită Angus premium românescă. Așa sunt toate produsele pe care le avem în băcănie, carmangerie (care va fi finalizată în următoarele luni și va fi una ultraperformantă), dar și cele folosite de colegii nostri pe partea de restaurant – unde avem bucătărie deschisă, pentru ca să se vadă tot, iar clientul să poată comunica cu bucătarii noștri. Îmi doresc să dezvolt Casa Angus, să fac cum am procedat în cadrul Asociației, atunci când eram acolo”.

Interviul realizat cu Ioan Gociman poate fi urmărit pe canalul nostru de Youtube la următorul link: 👇

„În România sunt peste 1.800 de ferme de vaci Aberdeen Angus”

Cele mai noi știri

Recomandări pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut o serie de recomandări pentru protejarea animalelor în...

Articole din aceeași categorie