Alexandru Baciu: „Ne gândim să facem o reconversie spre vaca de carne”

Cele mai urmărite

După 10 de ani de când administrează ferma de vaci de lapte, fermierul călărășean Alexandru Baciu spune că nu mai vede rentabilitatea în această direcție. Nu vrea să renunțe la zootehnie, ci este hotărât să facă o reconversie spre vaca de carne. Asta pentru că, de-a lungul timpului a făcut multe investiții atât pe partea de zootehnie, cât și într-un sistem integrat care cuprinde: abator, fabrică de procesare, magazine, restaurante, după cum ne-a explicat în emisiunea „Dați vina pe Tudor!” derulată pe pagina de Facebook Sens & Contrasens în Agricultură, săptămâna trecută, pe 28 ianuarie 2025.

„În acest moment, facem o analiză să vedem dacă mai putem continua cu vaca de lapte. Asta nu înseamnă că renunț la zootehnie, pentru că nu pot deoarece am făcut investiții în utilaje, echipamente, adăposturi, în oameni. Suntem hotărâți, cam 90%, să facem o reconversie spre vaca de carne. Pentru că avem abatorul nostru, avem procesarea, avem magazinele noastre, avem restaurante. Așadar, nu trebuie să aștept să îmi dea cineva banii. Cât vând: mult sau puțin, seara am banii în buzunar.

Însă, pe partea de lapte, chiar dacă aș face o fabrică de prelucrare, nu cred că aș reuși. Când te uiți pe rafturile din magazine. Cu cine să te bați? Apoi, lactatele sunt perisabile. Carnea se poate congela. Dar, noi am reușit să ne dăm seama cât vindem și tăiem în funcție de cerere, avem un consum estimat pe săptămână.

Și aș mai adăuga și următorul fapt, o rație pentru un taur la îngrășat este mai ieftină decât una pentru vaca de lapte, așadar un alt avantaj sau o scădere a cheltuielilor pentru vaca de carne”.

Cât despre prețul per litrul de lapte care pleacă de la fermier cu 2 sau 2,5 lei/l și ajunge la raft între 8 lei și 12 lei, Alexandru Baciu susține că statul ar trebui să aibă niște pârghii împotriva acestor practici neloiale de la raft.

„Până la urmă, nici procesatorii nu sunt cei mai vinovați pe acest lanț. Pleacă laptele de la fermier cu o medie de 2-2,5 lei/l și ajunge la raft de la 8 la 12 lei. Așadar, câștigă cel care are raftul. Eu nu cred că pleacă de la procesator cu mai mult de 5-5,5 lei/l și atunci, de unde atâta creștere? Însă, tu ca stat, ar trebui să ai niște pârghii împotriva acestor practici neloiale.

Nici reducerea aceea de la raft, de 20%, nu a fost o soluție (care s-a realizat în urma unei întâlniri între retaileri, procesatori și văcari, unde am participat și eu), deoarece acel 20% s-a răsfrânt către văcari. Așadar, nu aceasta este soluția. Nu se pot lua măsuri, pentru că aceste rafturi nu aparțin niciunui antreprenor român, ci aparțin multinaționalelor.

Și culmea este că noi nu producem atât de mult lapte, cât să acoperim consumul. Și se importă lapte și nu înțelegi, cum vin cu laptele atât de ieftin la noi”.

O parte din emisiune poate fi urmărită și pe canalul nostru de Youtube la următorul link: 👇

„Ne gândim să facem o reconversie spre vaca de carne”

Cele mai noi știri

Recomandări pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut o serie de recomandări pentru protejarea animalelor în...

Articole din aceeași categorie