Și la final, de făcut făina. Este istoria familiei Anghelache, din Spătăreasa, în sudul județului Vrancea. Aici, l-am întâlnit pe Dragoș Anghelache, în vârstă de 30 de ani, cel care ține hamurile afacerii. Lucrează terenuri pe o suprafață de 1.100 ha, folosește sistemul strip till de 5 ani – semănătoarea Mzuri, dar crește și oi pe care le dă la export.
Dragoș Anghelache este absolvent de Agronomie la USAMV București. Lucrează 1.100 ha în zona Ciorăști, localitatea Spătăreasa, în sudul județului Vrancea. Tatăl lui a început să lucreze pământul, după ce la început, a fost omul care a făcut pâinea pentru oamenii din jur. Acum face în continuare pâine, dar din grâul recoltat și măcinat în ferma Ovion.
„Grâu am făcut cât să ne acoperim necesarul. Dar, ne-a mai rămas și un surplus. Tatăl meu a deschis brutăria în anul 1994. Apoi, și din ‘97 am început cu agricultura și din 2007 producem și făină.

Lucrăm în sistem strip till atât la păioase, cât și la prășitoare. Pentru păioase avem semănătoarea Mzuri și la prășitoare avem un utilaj cu care pregătim benzile din toamnă, la 70 cm, pe GPS, iar din primăvara intrăm pe aceleași urme.
După 5 ani cu strip till, am mărit suprafața de la 5 ha în primul an, avem acum lucrate în jur de 180 ha. Folosind această lucrare am reușit să reducem cheltuielile. Am înjumătățit consumul de motorină, uzura utilajelor, timpul și chiar numărul de oameni”.

Tatăl lui iubește și oile așa că au o fermă cu câteva sute de oi, din rasele Carabașa și Merinos, pe care le mulg și procesează laptele făcând caș și urdă. Berbecuții merg către export, către arabi.

Interviul integral cu Dragoș Anghelache poate fi urmărit pe canalul nostru de Youtube la următorul link: 👇










