Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de 485.000 de lei, până în acest moment, în mai multe unități de alimentație publică din incinta spitalelor și la chioșcuri din apropierea acestora, scrie agerpres.ro
„În cadrul acțiunii naționale de control, demarată sub coordonarea președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Cristian Victor Popescu Piedone, au fost efectuate controale la nivel național, inclusiv în toate județele și sectoarele Municipiului București, cu scopul de a verifica respectarea normelor legale în unitățile de alimentație publică și cele din incinta unităților sanitare. În cadrul acestei acțiuni au fost verificate până la acest moment: 75 unități de alimentație publică din incinta unităților sanitare, dintre care 55 au înregistrat abateri; 111 chioșcuri/magazine din incinta sau apropierea unităților sanitare, dintre care 109 prezentau abateri”, se arată într-un comunicat al ANPC.
În urma acestor verificări, 17 kg de produse, în valoare totală de 520 lei, au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea deficiențelor, iar 1.345 kg de produse, în valoare totală de 25.475 lei, au fost retrase definitiv.
De asemenea, au fost aplicate 55 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 485.000 lei, și 27 avertismente și au fost dispuse măsuri de remediere a deficiențelor în cazul unui număr semnificativ de unități, atât din incinta unităților sanitare, cât și a chioșcurilor din apropierea acestora, precizează ANPC.
Principalele abateri constatate au fost nerespectarea condițiilor prescrise pentru legume și fructe, cu modificări organoleptice, nerespectarea procedurilor de lucru, utilizarea ustensilelor neconforme și neigienizate corespunzător, precum tăvi ciobite și tigăi deteriorate, lipsa gramajelor declarate pe produsele decongelate sau cu date expirate, lipsa autorizațiilor UAT, documentației DDL depășite, precum și a prețurilor afișate, nerespectarea reglementărilor legate de temperatură și igienă în spațiile frigorifice, lipsa informării consumatorilor cu privire la ingredientele alergenice, valorile nutriționale și alte informații esențiale, produse depozitate pe paviment și fără etichete corespunzătoare.
În cadrul acțiunii de control au existat și situații în care accesul la unități nu a fost permis. Astfel, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, managerul unității a refuzat accesul comisarilor ANPC în blocul alimentar al cantinei, invocând un ordin telefonic primit de la Ministerul Sănătății. La Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, nu a fost permis accesul, fiind invocată lipsa unui ordin ANPC, în realitate ordinul fiind emis de către Președintele instituției, subliniază sursa citată. La Spitalul Județean Dâmbovița, blocul alimentar nu a putut fi verificat deoarece managerul a solicitat prezența unei echipe de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), însă nu a fost primit un răspuns la solicitarea de colaborare trimisă către DSP Dâmbovița.