România la Congresul Național al Cooperativelor Agroalimentare din Spania

Cele mai urmărite

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a participat la Congresul Național al Cooperativelor din Spania care a avut loc în perioada 27-28 martie 2025, intitulat COOPERATIVELE AGROALIMENTARE, SUSTENABILITATE CU OAMENI.

În cadrul reuniunii au avut intervenții Enrico LETTA – Fost Prim-Ministru al Italiei, Președinte al Institutului Jacque Delors, Autor al Raportului privind Viitorul Pieții Unice în UE, Maximo TORERO Economist Șef FAO, Luis Planas PUCHADES Ministru Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Elli TSIFOROU Secretar General COPA COGECA, Anton Costas COMESANA Președinte Comitetul Economic și Social din Spania, Leira Mugerza GARATE Președinta Comisiei Permanente a UE in Spania și Președinta Cooperativa MONDRAGON, Angel VILLAFRANCA Președinte Cooperativele Agroalimentare din Spania, Gabriel TRENZADO Manager General Cooperativele Agroalimentare din Spania, Arturo CARRAMINANA DORADO Director Comercial CHS IBERICA(Cooperativa SUA) și alți invitați de marcă.

În Spania sunt 3669 cooperative care au o cifra de afaceri de 43.207 md euro (realizată în proporție de 69% de persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale, 30% societăți comerciale și 1% persoane fizice), peste 1 milion de membri (din care 28,3% sunt femei și 9,8% sunt tineri) și 14% din exportul produselor agroalimentare.

Enrico LETTA – Autor al Raportului privind Viitorul Pieții Unice în UE

Era comercială este în pericol, taxele din SUA, crizele economice. UE a greșit că a externalizat industria Chinei, tehnologia SUA. Acum vedem toate vulnerabilitățile sistemului nostru economic. UE trebuie să se forțeze să își revină. Piața unică a UE a fost motorul cel mai mare, dar acum strategia sa nu se aliniază noilor politici. Azi, cu creșterea economiei asiatice, doar economia europeană ne poate ajuta să fim competitivi la nivel global. Sectoare cheie au fost neglijate, inclusiv cel agroalimentar. Agricultura este afectată, inclusiv de costurile ridicate cu energia, transporturi etc. Avem nevoie de o tranziție verde, dar justă pentru toate statele membre și locuitorii acestora. Nu mai este cale de întoarcere, trebuie văzut doar cum se va face. Este nevoie de asigurarea sustenabilității, competitivitate și viitor pentru fermierii mici, mijlocii, iar aceasta poate fi atinsă doar prin intermediul cooperativelor. Dacă sarcina cade preponderent pe unele sectoare așa cum se întâmplă acum cu agricultura, vom avea cu toții de suferit. Avem nevoie de un plan ambițios care să mobilizeze capitalul privat, unde UE a rămas în urma. În fiecare an, 300 mii miliarde trec Atlanticul pentru a alimenta SUA pentru că piețele noastre financiare sunt foarte fragmentate și nu pot absorbi aceste resurse. Acest capital este fructificat de băncile SUA care se întoarce în UE ca împrumuturi.

Trebuie să fim pragmatici și nu ideologici. Trebuie să apăram Agricultura și Industria autohtonă/europeană și să fim competitivi. Cooperativele agricole sunt coloana vertebrală a mediului rural. UE are nevoie de întreprinderi și cooperative puternice, sustenabile, competitive.

Avem nevoie de o legea europeană a cooperativelor care să permită funcționarea cooperativelor unitar în toate statele membre. Doar așa putem garanta o competiție loială pentru a crește structurile noastre agrare. Doar 17% din întreprinderi mici și mijlocii din UE beneficiază de piața unică, pentru că este fragmentată. Este nevoie mare de a avea un set simplu de reguli unic pentru IMM-uri, urgent prin care să poți merge oriunde în UE cu produsele tale. Trebuie să fim concentrați, să spunem unde să schimbăm ca să ajute să profite toți de piața unică.

Anton Costas COMESANA – Președinte Comitetul Economic și Social din Spania

Voturile cetățenilor sunt predictibile, actuala clasă politică din UE și SUA au eșuat și atunci cetățenii se îndreaptă către cei care le dau impresia că le oferă stabilitate, predictibilitate și un trai măcar la fel de bun cum au avut în trecut, chiar dacă istoria ne arată ca este foarte puțin probabil ca aceștia să poată livra ce au promis.

Suntem într-o situație de poli-criză. Trump este o binecuvântare pentru ca europenii să facă ceea ce trebuiau să facă dinainte și să își rezolve problemele majore, atrofiate pentru care nu s-a intervenit la timp.

Am trecut de la economia de obiective/productivitate la economia de comerț, cu multe aspecte de mediu, care deși sunt votate, nu se pot implementa. Trebuie să fim sustenabili, iar pentru asta trebuie să creștem, să avem productivitate mai bună decât până acum. Este nevoie de un echilibru între obiective și productivitate în funcție de ce cere populația, nu guvernul și politicieni. Trebuie ca guvernul să preia de la organizațiile profesionale, populație și integreze în politici care să aibă impact economic pozitiv pentru întreaga populație și țară.

Acesta este rolul nostru în CES, să facilitam acest lucru. Trebuie să găsim un echilibru între drepturile muncitorilor și interesul companiilor, care trebuie să rămână competitive, iar pentru asta am stabilit 3 criterii: Gradualitate de intrare în aplicare printr-o perioada de tranziție, Flexibilitate și Compensație-Acompaniere.

Angel VILLAFRANCA – Președinte Cooperativele Agroalimentare din Spania

Partea fundamentală din cooperative sunt oamenii, membrii, angajații, conducerea. Avem grijă de mediul rural producând alimente, cu sustenabilitate și cu persoane. Traversăm provocări și schimbări permanente, dar nu se schimbă necesitatea de a se hrăni oamenii și noi ne ocupam de asta. Am trecut 3 ani cu seceta majoră. Acum e momentul să ne obținem accesul la apă ca să evităm ce s-a întâmplat în ultimi ani, iar pentru asta trebuie construită infrastructura necesară în acest sens. Trebuie nu doar să ne audă UE, dar și asculte pentru că suntem în teritoriu și cel mai bine cunosc realitatea, membrii cooperatori. Cooperativele sunt model de eficiență, producând alimente cu trasabilitate, transparență, calitate, la prețuri accesibile pentru consumatori.  

Să ne îndeplinim misiunea necesită multă muncă pentru ca  membrii noștri să poată lucra în ferme, piețe, căutând digitalizarea și inovarea care face mult mai sigur viitorul nostru. Știm bine că sectorul nostru cooperatist bine organizat și structurat aduce valoare pentru noi și instrumentele publice care se pun în mișcare. Avem nevoie de persoane. Muncim ca să ducem mai departe misiune noastră. Noi, cooperativele lucrăm pentru a avea piață transparentă și un ADN sănătos. Lucrăm la digitalizare și inovare, la mediu, la sustenabilitate.

Mulțumim pentru sprijinul cooperativismului, avem nevoie de voi și contăm pe persoane, pe membri noștri. Cooperativele înseamnă să lucrăm împreună pentru viitorul nostru. Ne adaptăm, reinventăm, creștem ca să aducem cât mai multe beneficii fermierilor membri și să ducem mai departe sistemul cooperatist.

Gabriel TRENZADO – Manager General Cooperativele Agroalimentare din Spania

Ca să dezvoltăm cooperativele noastre am venit cu PECOOP – Planul Strategic al Cooperativelor Agroalimentare din Spania 2025-2028 – Uniți-Competitivi-Sustenabili.

Fără apă nu exista viitor, nu exista sustenabilitate, nu exista hrană. Dimensiunea medie a cooperativelor din Spania este mică, trebuie să colaborăm mai mult, să avem mai multe relații intercooperatiste. Este o oportunitate să ne orientăm mai mult ofertă față de cerere. Cu cât cooperativele vor fi mai organizate, structurate, cu atât piața va fi mai organizată si transparentă.

Cu toți am făcut greșeli aplicând investiții în mediul economic care nu au avut efect și nu au adus suficienți tineri în mediul rural care să fie sustenabili din agricultură pentru că nu am realizat toate investițiile posibile prin intermediul cooperativelor. Trebuie să investim mai mult în inovare și digitalizare, să testăm noi și apoi implementăm, deoarece nu se potrivește ce au testat alții. Nu putem permite ca alții să folosească datele noastre și să vină apoi să ne vândă noua produsele. Trebuie marcată limita cum putem colabora să menținem echilibrul. Inteligența artificială este cea mai mare descoperire  a omenirii, după foc. Ne interesează să fie folosită doar în folosul populației și nu împotriva ei.

Comunicarea internă este un pol de atracție. Cooperativele trebuie să fie transparente ca să poată atrage tineri, femei și să fie durabile în timp.

Cele mai noi știri

Peste o tonă de carne de miel, oprită la intrarea în București

Inspectorii sanitari-veterinari au oprit intrarea în Capitală a unei cantități de peste o tonă de carne de miel, pentru...

Articole din aceeași categorie