Mihai Axinte se ocupă de cele 500 de vaci de carne din ferma de la Bălăceana, județul Suceava, fermă administrată de Cosmin Păstrăv, deținătorul lanțului de băcănii, Băcănia Boierească. Totul a început în urmă cu 10 ani, cu un nucleu de 40 de capete Angus. Acum, au și fermă de porci. Dar, și abatorul propriu unde sacrifică doar pentru necesarul din cele trei băcănii.
„În 2014, am adus în jur de 40 de capete și după 10 ani, ne putem lăuda că avem în momentul de față, 500 de capete în mod constant, cu aproape 180 de mame, pe care le păstrăm ca nucleu. Schimbăm în fiecare an, cam 20% din efectiv și restul sunt într-un ciclu de îngrășare, finisare, pentru carmangeria noastră.
Vindem doar prin magazinele noastre, avem două în Suceava și unul în București. De fapt, sunt niște băcănii (Băcănia Boierească) în care vindem și produsele noastre, dar și ale partenerilor noștri locali”, ne-a explicat Mihai Axinte într-un interviu video realizat în fermă.
Acesta ne-a mai spus că în spatele fermei de vaci se află și ferma lor de porci, unde bineînțeles că am ajuns și noi. Tot aici, au și abatorul propriu, folosit doar de ei, nefiind disponibil pentru prestări de servicii.
„Noi am găsit aici, în Suceava, clădirea și pășunea. Și, așa ne-am extins pe partea de vaci. Iar, mai în spate se află și ferma de porci. Avem și abatorul nostru care este autorizat să taie vacă, porc și oaie. Însă, doar animalele noastre le sacrificăm aici. Nu facem prestări de servicii.
Fătările sunt sincronizate. Avem un ciclu de dat la montă, undeva la sfârșitul primăverii pentru a avea fătări în perioada ianuarie-martie. Pentru a-i putea supraveghea și de a-i scoate pe pășune în jur de 15 mai, să fie destul de viabili. Iar, prin octombrie tot efectivul se înțarcă. Noi, toți masculii îi castrăm imediat după fătare, ca să obținem o carne mai bună și să îi putem îngriji mai ușor.

Taurii îi schimbăm obligatoriu la aproximativ 4 ani, aducem tauri de calitate superioară și așa, încercăm tot timpul să aducem plusvaloare efectivului”.
Urmăriți materialul video cu Mihai Axinte, pe canalul nostru Youtube la următorul link: 👇
El îngrijește 500 vaci Angus. Carnea ajunge în Băcănia Boierească