Parlamentul European a votat pentru interzicerea utilizării denumirilor de tip „burger”, „cârnat” sau „friptură” pentru produsele vegetale și cele cultivate în laborator. Această decizie a fost parte a unei reforme mai ample a regulilor agricole ale Uniunii Europene, care vizează ajustarea contractelor între fermieri și cumpărători.
Propunerea, inițiată de eurodeputata franceză Céline Imart, a fost adoptată cu 355 de voturi pentru, 247 împotrivă și 30 de abțineri.
„O friptură, o escalopă sau un cârnat sunt produse provenite din fermele noastre de animale, punct. Niciun substitut de laborator, niciun produs vegetal”, a declarat Céline Imart (PPE, Franța), raportoarea Comisiei pentru Agricultură (AGRI), cu o zi înaintea votului.
Propunerea a fost inclusă în cadrul votului asupra revizuirii regulamentului privind Organizarea Comună a Pieței (OCM), menită să consolideze puterea de negociere a fermierilor.
Amendamentul propus de Imart prevede restricționarea folosirii a șapte termeni „asociați cu carnea”: „steak” (friptură), „escalope” (șnițel), „sausage” (cârnat), „burger”, „hamburger”, „egg yolk” (gălbenuș) și „egg white” (albuș).
Susținătorii interdicției au salutat rezultatul ca o victorie pentru claritatea consumatorilor și recunoașterea producătorilor de animale. Însă sondajele arată că majoritatea cumpărătorilor nu confundă termeni precum, „burger vegetarian” cu produsele din carne.










